Specialkost

För att vi som arrangörer ska känna oss säkra på en bra service till er som deltagare är det är viktigt för köket att få korrekt information om matgästernas födoämnesallergier/intoleranser för att kunna servera rätt mat.

Ansökan om specialkost gör ni via er inloggning i programmet.

Specialkost
Laktosintolerans:Laktosintolerans är en normalt förekommande variation i kroppens förmåga att bryta ner mjölksocker.

Laktosreducerad kost: Laktosreducerad kost innebär att laktosfri mjölk serveras till maten och att rätter innehållande mer än 100 g mjölkprodukter/ referensportion tillagas med laktosfria alternativ.

Laktosfri kost: Den laktosfria kosten är helt fri från mjölksocker. Det är mycket ovanligt att inte tåla någon laktos alls.

Komjölksproteinallergi: Komjölksproteinallergi debuterar tidigt, ofta redan hos spädbarn och innebär att alla typer av mjölkprodukter utesluts vid tillagningen. Mjölkfri dryck erbjuds.

Celiaki: Celiaki är en livslång autoimmun sjukdom. Glutenfri kost erbjuds endast till deltagare med diagnostiserad celiaki.

Fisk: Fiskallergi debuterar ofta tidigt i åldrarna, kan ibland vara knuten mot enbart vissa fisksorter. Ange vilken typ av fisk det gäller.

Ägg: Äggallergi är den vanligaste allergin hos barn jämsides med komjölksproteinallergi och växer ofta bort. Det är framförallt vitan i ägget som kroppen reagerar mot.

Spannmål: Allergi mot spannmål, exempelvis vete eller havre där vete är vanligast. Ska inte blandas ihop med Celiaki. Ange vilken typ av spannmål det gäller.

Baljväxter: Specificera på intyget vilken baljväxt det gäller.

Råa grönsaker/frukter: Inget intyg då matgästen själv eller med hjälp av ledare ansvarar för att inte ta av de livsmedlen.

Trädnötter, mandel, jordnötter och sesamfrön: Förekommer inte i skolköken men livsmedel innehållande spår av ovanstående kan förekomma varför intyg krävs för att säkerställa att vi serverar mat helt fri från nötter.


Vegetarisk kost

Fläskfri kost