För att vi som arrangörer ska känna oss säkra på en bra service till er som deltagare är det är viktigt för köket att få korrekt information om matgästernas födoämnesallergier/intoleranser för att kunna servera rätt mat.

Ansökan om specialkost gör ni via er inloggning i programmet.

Specialkost

Laktosintolerans: Laktosintolerans är en normalt förekommande variation i kroppens förmåga att bryta ner mjölksocker.

Laktosreducerad kost: Laktosreducerad kost innebär att laktosfri mjölk serveras till maten och att rätter innehållande mer än 100 g mjölkprodukter/ referensportion tillagas med laktosfria alternativ.

Laktosfri kost: Den laktosfria kosten är helt fri från mjölksocker. Det är mycket ovanligt att inte tåla någon laktos alls.

Komjölksproteinallergi: Komjölksproteinallergi debuterar tidigt, ofta redan hos spädbarn och innebär att alla typer av mjölkprodukter utesluts vid tillagningen. Mjölkfri dryck erbjuds.

Celiaki: Celiaki är en livslång autoimmun sjukdom. Glutenfri kost erbjuds endast till deltagare med diagnostiserad celiaki.

Fisk: Fiskallergi debuterar ofta tidigt i åldrarna, kan ibland vara knuten mot enbart vissa fisksorter. Ange vilken typ av fisk det gäller.

Ägg: Äggallergi är den vanligaste allergin hos barn jämsides med komjölksproteinallergi och växer ofta bort. Det är framförallt vitan i ägget som kroppen reagerar mot.

Spannmål: Allergi mot spannmål, exempelvis vete eller havre där vete är vanligast. Ska inte blandas ihop med Celiaki. Ange vilken typ av spannmål det gäller.

Baljväxter: Specificera på intyget vilken baljväxt det gäller.

Råa grönsaker/frukter: Inget intyg då matgästen själv eller med hjälp av ledare ansvarar för att inte ta av de livsmedlen.

Trädnötter, mandel, jordnötter och sesamfrön: Förekommer inte i skolköken men livsmedel innehållande spår av ovanstående kan förekomma varför intyg krävs för att säkerställa att vi serverar mat helt fri från nötter.

Vegetarisk kost

Fläskfri kost